Wina restauracji Magnifico

 

 


WINA BIAŁE  

 

gran

 

GRAN SASSO TREBBIANO D'ABRUZZO

Trebbiano d'Abruzzo DOC / Abruzja / Włochy

Orzeźwiające wino o aromatach cytrusów, jabłek i kwiatów. Delikatnie wytrawne, o średnim ekstrakcie. W ustach rześkie, owocowe, z mocnym smakiem cytrusów. Łagodne, dobrze zrównoważone.

 

GRAN SASSO

Abruzja to region środkowych Włoch zdominowany przez dwie odmiany: czerwoną – montepulciano i białą – trebbiano. Montepulciano to szczep bardzo plastyczny, swoje możliwości pokazuje choćby w Marchii, gdzie jednak stosowany jest na ogół w kupażach z sangiovese. W Abruzji montepulciano to samodzielna odmiana, z której otrzymać można proste, owocowe wina na co dzień, ale także wina poważniejsze i bardziej skoncentrowane. Białe trebbiano to także pełne spektrum, od prostych, rześkich win na co dzień, po staranne, skoncentrowane, starzone w beczce wina ambitniejsze i całkiem ambitne.

Dla tych dwóch odmian ustanowiono główne apelacje DOC w Abruzji – Montepulciano d’Abruzzo i Trebbiano d’Abruzzo. Gran Sasso to nazwa projektu przygotowanego przez Valentino Sciotti i Camillo de Iuliis. Obejmuje on wytwarzanie win w trzech winnicach. Nazwa pochodzi od najwyższego punktu parku narodowego Gran Sasso e Monti della Laga. Winogrona lokalnych odmian trebbiano i montepulciano, dojrzewające u najlepszych plantatorów, są przerabiane pod troskliwym okiem enologów: Filippo Baccalaro i Marco Flacco.

 

 

 

 

THE WINE PEOPLE SRL

DENATILE GRILLO CHARDONNAY

Terre Siciliane IGP / Sycylia / Włochy

Białe, wytrawne wino z intensywnym, przyjemnym bukietem złożonym z aromatów egzotycznych owoców i cytrusów. W ustach bogate, dobrze wyważone z wyraźnym owocowym posmakiem.

wino2

 

 

wino białe

 

LUCCARELLI BIANCO SALENTO IGT

IGP Salento / Apulia / Włochy

Wytrawne wino o barwie białej z żółtymi refleksami, rozwija aromaty cytrusów, brzoskwini, marakui i mandarynki. Świeże i czyste,orzeźwiające, z dobrą kwasowością i wyraźnym cytrusowo-ananasowym smakiem.

 

TERRE DI SAVA (LUCCARELLI)

Winnica Terre di Sava powstała w roku 2008. Głównym założeniem była produkcja najlepszych win z tradycyjnych szczepów Apulii, przy wykorzystaniu tradycji i historycznego dziedzictwa oraz specyficznych warunków środowiska i mikroklimatu. W czasach, kiedy produkcja wina zdominowana jest przez wielkie, przemysłowe wytwórnie, powrót do tradycji i przywracanie winom ich autentyczności i indywidualności ma głęboki sens.

WINA MUSUJĄCE  

 

 

 

wino

 

MONTELVINI

MONTELVINI PROMOSSO SPUMANTE EXTRA DRY

Veneto / Włochy

Orzeźwiające półwytrawne spumante wytwarzane metodą Charmata z najwyższą starannością z najlepszych winogron. Delikatny bukiet z aromatami owoców i kwiatów z lekką nutą przypraw. Świeży, owocowy smak.

 

 

PROSECCO DOC BELSTAR SPUMANTE

Prosecco Spumante DOC / Veneto / Włochy

Wytrawne spumante od jednego z najbardziej znanych producentów w regionie. Aromaty owoców (melon, gruszka) i kwiatów. W ustach eleganckie, lekkie, owocowe z delikatnym kwiatowym posmakiem.

 

BISOL

Bisol to rodzinna fima od pięciuset lat wytwarzająca wina w regionie Valdobbiadene. Obecnie to jeden z największych, ale i najbardziej renomowanych producentów prosecco. Od zakończenia II wojny światowej firma, pod wodzą Claudio Bisola, stała się pionierem we wdrażaniu najnowszych i najlepszych technologii. To oraz fakt, że przez wieki działalności rodzina Bisol stała się właścicielem najlepszych parceli, pozwala jej utrzymywać niezmienną, najwyższą jakość win.

Jak mówi obecny prezes Antonio Bisol: "mój ojciec Desiderio był szczególnie wrażliwy na jakość produktów i zawsze starał się kupić najlepsze działki, najdroższe i najbardziej strome, dlatego najtrudniejsze w uprawie, ale za to ich usytuowanie i nachylenie jest wymarzone dla dobrego dojrzewania winogron".

 

 

 

 

 

prosecco

WINA CZERWONE  

 

 

 

denatile

 

THE WINE PEOPLE SRL

DENATILE NERO D'AVOLA SHIRAZ

Terre Siciliane IGP / Sycylia / Włochy

Wytrawne wino o głębokiej, czerwonej barwie. Intensywny bukiet z aromatów kwiatowych i owocowych z nutami wanilii i tytoniu. W ustach pełne i krągłe z miękkimi taninami.

 

 

THE WINE PEOPLE SRL

VOLUNTE MONTEPULCIANO D'ABRUZZO DOC

DOC Montepulciano d’Abruzzo / Abruzja / Włochy

Piękny purpurowy kolor. Kwintesencja włoskiego czerwonego wina z aromatami wiśni, jeżyn, ziół i przypraw. W ustach pełne, owocowe, krągłe z wiśniowym posmakiem i pikantnym finiszem.

 

 

 

 

 

 

 

 

volunte





luccarelli



 

LUCCARELLI PRIMITIVO PUGLIA IGT

IGP Puglia / Apulia / Włochy

Głęboki rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Intensywny aromat owoców z dominującymi nutami śliwek i wiśni, podkreślony akcentem ziół (rozmaryn) i przypraw. Delikatny niuans wanilii. Wino pełne, miękkie, zmysłowe.

 

TERRE DI SAVA (LUCCARELLI)

Winnica Terre di Sava powstała w roku 2008. Głównym założeniem była produkcja najlepszych win z tradycyjnych szczepów Apulii, przy wykorzystaniu tradycji i historycznego dziedzictwa oraz specyficznych warunków środowiska i mikroklimatu. W czasach, kiedy produkcja wina zdominowana jest przez wielkie, przemysłowe wytwórnie, powrót do tradycji i przywracanie winom ich autentyczności i indywidualności ma głęboki sens.

 

PIEGAIA CHIANTI CLASSICO

Chianti Classico DOCG / Toskania / Włochy

Piękna rubinowa szata wzbogacona fioletowymi odcieniami. Ładne, skupione, lekkie chianti classico z wtopionymi, smukłymi taninami i gładką fakturą. Subtelny i urzekający nos, zdominowany słodką czereśnią i delikatnymi nutami surowego mięsa. Usta szczodre wypełnione ładnym owocem. Wino doskonałe jako kompan do codziennych włoskich posiłków.

 

CONTI CAPPONI

Villa Calcinaia to posiadłość hrabiów Capponi, florenckiej rodziny od kilkuset lat związanej z tym miastem. Sama winnica znajduje się w rękach rodziny od roku 1524. Imponująca ciągłość tradycji wytwarzania doskonałych chianti. Villa Calcinaia, położona w samym środku regionu, niedaleko miasteczka Greve-in-Chianti, jest sercem rodziny i dumą jej kolejnych pokoleń, świadectwem miłości do wina i do ziemi, która je rodzi.

Tę miłość i troskę czuje się w każdym kolejnym roczniku Chianti z Villa Calcinaia. Piegaia Chianti Classico, wytwarzane w winnicy Villa Calcinaia od wieluset lat, zostało skomponowane specjalnie dla cenionej i lubianej w Polsce dziennikarki kulinarnej Tessy Capponi Borawskiej przez jej brata Sebastiano.

 

piegaia

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies. Szczegóły w naszej Polityce prywatności.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.